szkolenia dla baristów poznań


Kawa włoska - jaka powinna być?

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.


Panuje obiegowa opinia jakoby kawa wypłukiwała

szkolenia dla baristów poznań

Są takie produkty spożywcze, które człowiek ceni bardzo wysoko. Głównym powodem zaaferowania na przykład gatunkiem ziaren lub owocu są specyficzne właściwości, szczególnie prozdrowotne, a także wykwintny smak. Kawa to napój znany ludziom od wieków. Najbardziej pożądany efekt po uraczeniu się filiżanką tego czarnego płynu to zmniejszenie zmęczenia dzięki dostarczeniu organizmowi sporej dawki kofeiny. Panuje obiegowa opinia, jakoby kawa wypłukiwała wapń. Jest to po części prawda, ponieważ napój ów rzeczywiście pozbawia nasz organizm tego ważnego pierwiastka, lecz jednorazowo tracimy go bardzo niewiele. Kilka łyków mleka natychmiastowo uzupełnia deficyt wapnia. Kawa włoska kojarzy nam się z produktem prestiżowym, najwyższej jakości. Słusznie, bowiem Włosi kochają kawę i są specjalistami w jej produkowaniu. W tym ciepłym kraju o śródziemnomorskim klimacie mamy okazję skosztować dzieł najlepszych baristów. Sprzedaż kawy to zjawisko niesamowicie powszechne we Włoszech, ale nie dajmy się zwieść pustym sloganom. Nie każde ziarno pochodzące z Italii posiada certyfikat wysokiej jakości. Warto upewnić się co do klasy kawy, którą zamierzamy zakupić.


Jedni lubią rzeczywiście kawę włoską a

Sprzedaż kawy na świeci systematycznie rośnie i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ przybywa smakoszy tegoż niezwykłego napoju. I pomyśleć, że jakiś czas temu nie piło się tyle kawy. No cóż, zmieniają się czasy, a wraz z nimi nasze przyzwyczajenia. Do tego jeszcze dochodzą określone trendy w modzie. Moda jednak ma bardzo istotny wpływ na to, co robimy i jak funkcjonujemy.
No dobrze, a jaką kawę wybierać? Czy faktycznie najlepsza jest kawa włoska? A kupować kawę ziarnistą czy może raczej mieloną? Na pewno nie odpowiemy na tego typu pytania, ponieważ każdy z nas ma inne preferencje i upodobania w tej materii. Jedni lubią rzeczywiście kawę włoską, a inni z kolei stawiają na niemiecką. Jedni piją ją z ekspresu ciśnieniowego, a inni z klasycznej kafeterki. Są też i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez "kawy po turecku". Nawiasem mówiąc, tak przyrządzony napój z Turcją nie ma kompletnie nic wspólnego, ale to już temat na inny artykuł. Ważne jest tylko to, żebyśmy mogli delektować się taką kawą, jaką tylko chcemy i nic innego się nie liczy .


Dodane: 12-01-2020 05:57